Vraagbaak: Hoe kan ik geld van mijn spaarloonregeling halen?

Spaarloon wordt normaliter na vier jaar vrijgegeven. Omdat het ingelegde spaargeld vier jaar vast staat komt elk jaar de inleg van vier jaar eerder vrij. Daarnaast kan het gespaarde loon voortijdig worden vrijgegeven bij bijzondere gebeurtenissen, zoals bij het kopen van een huis, bij onbetaald verlof of bij het starten van een eigen bedrijf. Het voortijdig opnemen van spaargelden in verband met een toegestane besteding wordt ook wel deblokkeren genoemd.

Het spaarloon wordt door de werkgever gestort op een geblokkeerde rekening zonder hiervoor belasting af te dragen. Het vrijgegeven bedrag blijft vrijgesteld van inkomstenbelasting en dit levert dus een behoorlijk fiscaal voordeel op. Als spaarloon wordt vrijgegeven, dan wordt het meestal door de bank teruggestort op een niet geblokkeerde rekening en kan de spaarder er vrij over beschikken. Soms moet het terugstorten door de spaarder expliciet bij de bank worden aangevraagd.

Incidenteel besluit de overheid om uit economische motieven het spaarloon eerder vrij te geven. Dit gebeurde bijvoorbeeld eind 2005 en in september 2010.

Laatste nieuws: Op Prinsjesdag 2011 is aangekondigd dat de succesvolle spaarloonregeling evenals de levensloopregeling wordt afgeschaft en wordt vervangen door vitaliteitssparen. In verband hiermee komt het spaarloon vrij in 2012.

Volgens de bekendmaking door de Rijksoverheid op 6 oktober 2011 wordt het spaarloon wederom vrijgegeven per 1 januari 2012. Spaarloon dat is opgebouwd in de jaren tot en met 2011, kan vanaf 1 januari 2012 zonder inhouding van loonheffingen worden opgenomen. In de meeste gevallen komt het gedurende 2007 gespaarde loon vrij op 31 december 2011. Veel werknemers hebben na de vrijgave in september 2010 al het tot 2009 gespaarde loon opgenomen. Opname is niet verplicht. Werknemers mogen het spaarloon ook laten staan, waarna het binnen maximaal vier jaar alsnog vrijkomt.

Bekijk voor meer details over de spaarloonregeling deze pagina van de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Spaarloon
De spaarloonregeling is ingevoerd om werknemers te stimuleren een deel van hun loon te sparen. Een gespaard bruto loon wordt in de regeling na vier jaar belastingvrij uitgekeerd. Door dit fiscale voordeel is de regeling erg aantrekkelijk.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe kan ik geld van mijn spaarloonregeling halen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe kan ik geld van mijn spaarloonregeling halen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoe neem ik mijn spaarloon op, hoe vraag ik mijn spaarloon op, spaarloonregeling , mijn spaarloonregeling, hoe krijg ik mijn spaarloon.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 23-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: