Vraagbaak: Hoe spaar ik bij vitaliteitssparen?

Het kabinet stelde op Prinsjesdag 2011 voor om in 2013 een nieuwe spaarfaciliteit te introduceren, het vitaliteitssparen. De vitaliteitsregeling zou in de plaats komen van de levensloopregeling en de spaarloonregeling.

Update: Deze vitaliteitsregeling is niet ingevoerd terwijl de spaarloonregeling per 1 januari 2012 wel is afgeschaft en voor de levensloopregeling zich sinds 1 januari 2012 geen nieuwe deelnemers meer kunnen aanmelden.

Inhoudelijk leek de regeling enigszins op banksparen en de levensloopregeling.

Samengevat kwam de regeling er op neer dat werknemers en ZZP'ers van het bruto inkomen op een speciale rekening een gelimiteerd bedrag kunnen opsparen en er pas bij latere opname inkomstenbelasting over hoeven af te dragen. Het gespaarde tegoed is tevens vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing van box 3.

Vitaliteitssparen (klik voor grote weergave)
Mensen krijgen de vrijheid om de tegoeden van vitaliteitssparen snel en zonder administratieve rompslomp aan te wenden op het moment dat ze behoefte hebben aan extra financiële middelen. Mensen kunnen ook zelf bepalen waaraan het tegoed wordt besteed. Het vitaliteitssparen biedt vooral voordeel in situaties die volgens de regering gestimuleerd dienen te worden, zoals bij opname voor zorgverlof, studie en deeltijdpensioen waarbij sprake is van inkomensdaling.

Vitaliteitssparen stelt deelnemers in staat om fiscaal voordelig te sparen: de stortingen zijn fiscaal aftrekbaar in box 1 en er wordt pas belasting geheven bij de opname van het tegoed. Daarnaast wordt het (forfaitaire) rendement over het opgebouwde tegoed niet belast in box 3. Het maximaal fiscaal gefacilieerd op te bouwen vermogen bedraagt in totaal € 20.000 (bruto). Naast deze grens geldt er een jaarlijkse aftrekbare maximuminleg van € 5000.

Op grond van het vitaliteitspakket verdwijnen vier regelingen: de arbeidskorting voor ouderen, de doorwerkbonus, de spaarloonregeling en de levensloopregeling.

[bronnen: Miljoenennota 2012, Informatieblad Vitaliteitsregeling, Belastingdienst]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Prinsjesdag: spaarloon wordt afgeschaft
De populaire spaarloonregeling wordt in 2012 afgeschaft, samen met de impopulaire levensloopregeling. Daarvoor in de plaats kan men gaan vitaliteitssparen. Verder brengt Prinsjesdag voor spaarders nog andere maatregelen.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe spaar ik bij vitaliteitssparen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe spaar ik bij vitaliteitssparen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: vitaliteitssparen waar, hoe kan ik vitaliteitssparen, vitaliteitssparen hoe, waar kan ik vitaliteitssparen, hoe meld je aan voor vitaliteitssparen.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: