Vraagbaak: Hoeveel kunnen echtgenoten aan elkaar schenken?
Door het huwelijk of de registratie van het partnerschap ontstaat automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de partners gemeenschappelijk worden.
Het is mogelijk bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Bijvoorbeeld een schenking of erfenis. Ook kunnen partners besluiten huwelijkse voorwaarden (in het geval van een huwelijk) of partnerschapvoorwaarden (in het geval van een geregistreerd partnerschap) op te stellen bij een notaris. In deze overeenkomst wordt het recht op bezit en inkomen van beide partners geregeld.
Indien echtgenoten gehuwd zijn zonder huwelijkse voorwaarden (ook wel bekend als gehuwd in gemeenschap van goederen) of partners zijn zonder partnerschapsvoorwaarden, dan hebben ze geen individuele bezittingen, maar zijn alle bezittingen gemeenschappelijk. Een schenking van de ene aan de andere echtgenoot/partner heeft daardoor alleen persoonlijke waarde. Juridisch gezien blijft de schenker voor de helft eigenaar van het geschenk en waarschijnlijk is de gift gedaan vanuit het gezamelijke vermogen. Bij een eventuele scheiding kan het bij de verdeling van de goederen wel helpen om goederen aan een enkele persoon toe te wijzen aangezien het praktisch onmogelijk is om alle goederen zonder waardeverlies in tweeën te delen.
Schenkbelasting
Partners worden voor de berekening van de schenkbelasting gezien als 1 persoon. Dat werkt 2 kanten op: Als beide partners ieder een schenking doen wordt dat gezien als schenkingen door 1 persoon. De schenkingen worden bij elkaar opgeteld. Als beide partners een schenking krijgen, dan wordt dat gezien als een schenking aan 1 persoon. Dit heeft gevolgen voor de berekening van de hoogte van de schenkbelasting.
Bij gemeenschappelijke bezittingen lijkt een schenking van de ene aan de andere partner c.q. echtgenoot fiscaal gezien onzinnig. Er wordt eigenlijk geen bezit overgedragen. Op de website van de Belastingdienst* staat echter: Als de ene partner een schenking doet aan de andere partner, moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Alleen als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd is geen schenkbelasting verschuldigd.
Volgens de Belastingdienst bent u partner voor de schenkbelasting indien u:
- met de schenker bent getrouwd en u niet bent gescheiden van tafel en bed
- u geregistreerd partner van de schenker bent
- u ongetrouwd samenwoont met de schenker (binnen specifieke voorwaarden*)
Volgens de tabel Tarieven schenkbelasting 2014
* vallen partners in tariefgroep 1 waarvoor in 2014 een tarief geldt van 10% voor schenkingen tot € 117.214 en 20% voor schenkingen daarboven.
Omdat de vermelding op de website in tegenstrijd is met het principe van gemeenschappelijk bezit, hebben we deze vraag voorgelegd aan de Belastingdienst. Helaas is verhelderend antwoord uitgebleven. Zodra er meer bekend is zal deze pagina worden bijgewerkt.
Inkomstenbelasting box 3
Bij de aangifte van de inkomstenbelasting kunnen fiscale partners kiezen aan wie het totale vermogen wordt toegewezen. De vrijstelling voor de
vermogensrendementsheffing is voor partners het dubbele van die voor alleenstaanden. De toewijzing van vermogen kan van invloed zijn op het totale bedrag dat aan inkomstenbelasting moet worden afgedragen. Per 1 januari 2011 zijn de regels voor het fiscaal partnerschap
* aangepast. Voorheen kon men onder bepaalde voorwaarden vrij kiezen voor een fiscaal partnerschap bij de aangifte. Vanaf 2011 is de keuzevrijheid beperkt.
[bronnen:
rijksoverheid.nl,
belastingdienst.nl]
Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:
Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2025 Spaarbaak, lees de voorwaarden.
Vragen die lijken op "Hoeveel kunnen echtgenoten aan elkaar schenken?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel kunnen echtgenoten aan elkaar schenken?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:
Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen.
Lees verder »
Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen.
Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.
Recent beantwoorde vragen
Meest populaire vragen
Alle vragen