Vraagbaak: Hoeveel moet ik betalen bij inkeerregeling?
Als het spaargeld niet of onvolledig wordt opgegeven bij de jaarlijkse belastingaangifte, klopt de aangifte niet. Is er ongewild iets niet aangegeven, dan kan men proberen de aangifte te corrigeren.
Belastingplichtigen die hun spaargeld en overige vermogen niet opgeven in hun aangifte, ontduiken belasting. In de volksmond heet dit "zwart sparen". Deze personen kunnen gebruik maken van de inkeerregeling. De inkeerregeling houdt in dat personen geen boete krijgen voor de belasting die zij hebben ontdoken mits zij de Belastingdienst alsnog de juiste gegevens verstrekken en alle belasting betalen.
Lees in het artikel "Zwart spaargeld? Geen boete maar inkeren!" wat de voorwaarden precies zijn en hoeveel belasting u moet betalen.
Om de belastingbetaler beter van dienst te kunnen zijn, heeft de Belastingdienst een apart telefoonnummer (076-5260128) en e-mailadres (inkeer@belastingdienst.nl) ingesteld. Speciaal voor de aangifte van eerder niet aangegeven vermogen is het formulier Verklaring Vrijwillige verbetering bedoeld. Neem waar nodig contact op met de Belastingdienst.
Let op: Vanaf 2 juli 2009 geldt een hogere boete dan voorheen. De boete voor mensen die inkomen in box 3 niet aangeven, gaat omhoog naar maximaal 300%. Per 1 januari 2010 is de inkeerregeling beperkt tot twee jaar na de aangifte. Inkeerders krijgen maximaal twee jaar de tijd om boetevrij hun zwart gespaarde vermogens uit zichzelf aan te geven. Inkeerders die buiten de termijn van twee jaar vallen krijgen een boete van 15%. Met ingang van 1 juli 2010 wordt deze boete verhoogd naar 30%. Zie dit bericht van het ministerie van Financiën en deze pagina van de Belastingdienst over de vrijwillige verbetering. Hou er rekening mee dat de fiscus navorderingsaanslagen tot twaalf jaar terug kan opleggen.
Update september 2013
De inkeerregeling is tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de fiscus. De regels voor kwaadwillenden worden echter strenger. Zij kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen. In de aanloop naar dit nieuwe heffingsysteem krijgen zwartspaarders de kans om tijdelijk boeteloos schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bedraagt dan 30% van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt de inkeerregeling verder aangescherpt; de boete bedraagt dan 60% van de ontdoken belasting.
Lees deze pagina van de Belastingdienst voor meer informatie.
Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:
Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.
Vragen die lijken op "Hoeveel moet ik betalen bij inkeerregeling?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel moet ik betalen bij inkeerregeling?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:
Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen.
Lees verder »
Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen.
Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.
Recent beantwoorde vragen
Meest populaire vragen
Alle vragen