Vraagbaak: Is sparen zinvol?

In tijden van een lage spaarrente en een hoge inflatie vragen veel mensen zich af of sparen nog wel zin heeft. Zodra de inflatie hoger is dan de spaarrente wordt het spaargeld per saldo immers alleen maar minder waard. Als de spaarder dan ook nog eens zoveel heeft gespaard dat er vermogensrendementsheffing moet worden afgedragen, dan is de stimulans om te sparen ver te zoeken.

Toch heeft ook in dergelijke omstandigheden sparen wel degelijk zin. Immers; wat is het alternatief? Niet sparen? Uitgeven? In beide gevallen loopt het opgespaarde vermogen alleen maar verder terug. Beleggen in aandelen of andere alternatieven? Daar komt weer de nodige onzekerheid bij kijken. De gemiddelde spaarder gaat het risico uit de weg en zeker als de beurskoersen kelderen houdt de spaarder liever zijn hand op de knip.

Wat tenslotte niet vergeten moet worden is dat sparen twee kanten heeft. Het begint met de vorming van vermogen. Zonder spaargeld immers geen rente. Iedereen heeft wel een appeltje voor de dorst nodig om onvoorziene uitgaven mee te kunnen bekostigen. Geld lenen is immers nog veel duurder. Als tweede dient het gevormde vermogen verstandig beheerd te worden.

Een slimme spaarder zoekt niet alleen bescherming tegen inflatie, maar zoekt ook nog een prettig rendement. Helaas is de rente afhankelijk van economische omstandigheden. Op de hoogte van de rente kan de spaarder weinig invloed uitoefenen. Wat de actieve spaarder wel kan doen is zorgen dat het spaargeld optimaal rendeert. Door actief de rentestanden bij te houden en waar nodig het spaargeld te verplaatsen naar spaarrekeningen met betere voorwaarden kan men in ieder geval zorgen dat het moeizaam bijeen gespaarde vermogen niet onnodig wordt aangetast.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Column: Iedereen moet sparen
Sparen is meer dan alleen rente ontvangen. Iedereen kan sparen of kan het leren. Sparen moet niet alleen van geld dat overblijft, maar van al het geld dat binnenkomt. Sparen loont en levert geld op. Sparen moet iedereen; overal en altijd!

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Is sparen zinvol?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Is sparen zinvol?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: