Vraagbaak: Mag ik spaarloon opnemen bij emigratie?

Normaliter komt het spaarloon pas na vier jaar vrij. Voor een beperkt aantal toegestane bestedingsdoeleinden mag het spaarloon voortijdig worden opgenomen. Het voortijdig opnemen van spaargelden in verband met een in de regeling toegestane besteding wordt ook wel deblokkeren genoemd. Enkele toegestane bestedingsdoeleinden zijn aankoop eigen woning, onbetaald verlof en start van een eigen onderneming. Bij ontslag uit uw huidige baan wordt weliswaar geen spaarloon meer ingelegd, maar wordt het spaarloon niet vrijgegeven. Dit geldt ook indien uw ontslag gedwongen was, door bijvoorbeeld een faillissement.

Indien u tijdelijk naar het buitenland gaat binnen een verlofregeling, of indien emigreert en u koopt in het buitenland een eigen woning of u start er uw eigen ondernemen dan kan het gaan om een toegestane besteding.

Wanneer een werknemer tijdens zijn dienstverband (gedeeltelijk) onbetaald verlof opneemt, mag hij, ter compensatie van het loon dat hij mist als gevolg van dat verlof, spaargelden opnemen. De werknemer mag maximaal 50% opnemen van het bedrag waarmee het loon wordt verminderd.

Onder een eigen woning wordt een woning verstaan - in binnen- of buitenland - die eigendom is van de werknemer of zijn fiscale partner en die de werknemer als hoofdverblijf gaat gebruiken. De verwerving van het lidmaatschap van een co÷peratieve flatvereniging kan worden aangemerkt als de verwerving van een eigen woning. Geen toegestane bestedingen zijn bijvoorbeeld: de aankoop van een tweede woning, kosten van verbouwen of verbeteren van een eigen woning, de aflossing van een hypothecaire geldlening die is aangegaan voor de verwerving van een eigen woning.

Als de werknemer een eigen onderneming wil starten, mag de werkgever het spaarloontegoed laten deblokkeren tot 6 maanden na de start van die onderneming. In de spaarloonregeling moet deze deblokkeringsmogelijkheid wel zijn opgenomen. Maar let op: Het is niet mogelijk om het spaarloontegoed te laten deblokkeren als de werknemer een eigen onderneming start in de vorm van een B.V..

Ga voor meer informatie over deze en andere toegestane bestedingen naar deze pagina op de website van de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wanneer komt spaarloon vrij?
Spaarloon wordt normaliter na vier jaar vrijgegeven. Omdat het ingelegde spaargeld vier jaar vast staat komt elk jaar de inleg...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2020 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Mag ik spaarloon opnemen bij emigratie?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Mag ik spaarloon opnemen bij emigratie?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoe lang duurt overboeking bij ing?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: spaarloon emigratie, spaarloon emigreren, spaarloon en emigratie, emigreren spaarloon, spaarloon en emigreren.
Copyright © 2005-2020 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 26-okt-2020

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: