Vraagbaak: Waar kan ik 10 euro munten wisselen?

De acht reguliere munstukken van de euro zijn de munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en die van 1 en 2 euro. Deze acht muntstukken zijn in alle landen die de Euro hanteren wettig betaalmiddel.

Herdenkingsmunten
Naast deze reguliere euromunten worden ook speciale herdenkingsmunten geslagen. Deze munten hebben een nationaal thema en zijn alleen wettig betaalmiddel in het land van uitgifte. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze een andere waarde hebben, zoals 5 of 10 euro. Per jaar mag ieder euroland één speciale 2-euro herdenkingsmunt uitgeven. De eerste werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen. In 2012 is in de meeste eurolanden vanwege het tienjarig jubileum van de chartale euro een 2-euromunt met gemeenschappelijke thema uitgegeven. In Nederland zijn de herdenkingsmunten onder andere verkrijgbaar via de Koninklijke Nederlandse Munt.

De 2-euromunt is ook buiten het land van uitgifte te gebruiken, de andere herdenkingsmunten zijn minder gangbaar en alleen wettig betaalmiddel in het land van uitgifte. Wilt u zo'n munt uitgeven dan kan dat terplekke, maar loopt u soms tegen onbekendheid bij winkeliers aan. U kunt dan met Nederlandse munten altijd nog terecht bij De Nederlandsche Bank (DNB), maar dan krijgt u er hooguit de nominale waarde voor. Vaak zijn deze munten meer waard want ze zijn ook bij verzamelaars populair. Soms worden ze van edelmetalen zoals zilver gemaakt en dan kan de intrinsieke (metaal-) waarde hoger zijn dan de nominale waarde die op de munt is aangegeven. Dit is afhankelijk van de zuiverheid en de gangbare marktprijzen voor het metaal. Dergelijke munten kunnen meestal ook worden verkocht via munthandelaren of websites als Marktplaats en eBay.

5 Euro
De Nederlandse munten van vijf euro zijn uitgegeven vanaf 2003 (thema: Vincent van Gogh) tot heden. Tot het jaar 2007 (thema: Michiel de Ruyter) waren zowel de circulatiemunten als de verzamelaarsmunten van zilver (11,9 gram, gehalte 0,925, dus 11 gram fijnzilver). Door het zilvergehalte en de hoge zilverprijs zijn ook de circulatiemunten de laatste jaren meer dan vijf euro waard.

Let op: Vanaf 2008 (thema: Architectuur) worden de vijf euro circulatiemunten in verband met de hoge zilverprijzen niet langer gemaakt van massief zilver, maar zijn ze van verzilverd koper. Deze munten zijn te herkennen aan het iets lagere gewicht: 10,5 gram in plaats van 11,9 gram. De diameter van de munt is gelijk gebleven: 29mm. Naast de circulatiemunten zijn voor verzamelaars ook proofmunten van vijf euro uit sterling zilver (gehalte 0,925) geslagen. Deze hebben vanaf 2008 een grotere diameter van 33 mm en een hoger gewicht: 15,5 gram (14,3 gram fijnzilver).

10 Euro
De Nederlandse munten van tien euro zijn uitgegeven vanaf 2002 (thema: Huwelijk) tot heden. De zilveren tien euro munten zijn iets groter en zwaarder dan de munten van vijf euro. Daarnaast zijn er ook gouden munten van 10 euro geslagen. De zilveren munten hebben een diameter van 33mm en wegen 17,8 gram. Het gehalte is 0,925, dus ze bevatten 16,5 gram fijnzilver. Door dit zilvergehalte en de hoge zilverprijs waren de munten de laatste jaren meer dan tien euro waard, maar in 2013 kelderde de zilverprijs en was de metaalwaarde minder dan tien euro.

Let op: Het Koningstientje uit 2013 is voor circulatiedoeleinden ook uitgebracht in verzilverd koper in een oplage van 400.000 stuks. Dit tientje weegt 15,50 gram en heeft een diameter van 33,0 mm. De zilveren proof versie van deze munt is zwaarder en alleen als speciale uitgifte beschikbaar.

De gouden munten van tien euro hebben een diameter van 22,5mm en wegen 6,72 gram. Het goudgehalte is 0,900, dus ze bevatten 6,05 gram fijngoud. Dit gewicht en gehalte is vergelijkbaar met dat van de gouden tien gulden munt. De waarde van de gouden tien euro munten hangt vooral af van de goudprijs, maar soms is de verzamelwaarde nog hoger.

20 Euro en 50 Euro
Iets zeldzamer dan de bovengenoemde munten zijn de Nederlandse bijzondere uitgiften van 20 euro en 50 euro in goud. Onder andere de volgende munten zijn uitgegeven:

  • 2004 - 20 euro Koninklijke Geboortemunt, max. oplage: 7000
  • 2004 - 50 euro Koninklijke Geboortemunt, max. oplage: 3500
  • 2005 - 20 euro Jubileummunt, max. oplage: 5000
  • 2005 - 50 euro Jubileummunt, max. oplage: 3500

Het goudgehalte van deze munten is 0,900. De munt van 20 euro heeft een diameter van 25mm en weegt 8,5 gram (7,65 gram fijngoud). De munt van 50 euro heeft een diameter van 27mm en weegt 13,4 gram (12,0 gram fijngoud). Bij deze munten ligt de verzamelwaarde boven de goudwaarde.

Let op: In Nederland zijn vóór de invoering van de euro ook zogenaamde pattern-penningen uitgegeven. Dit zijn geen munten maar penningen, omdat ze nooit als wettig betaalmiddel gebruikt zijn en dus ook geen geldelijke waarde vertegenwoordigen. Deze Euro-penningen zijn ontworpen door Willem Vis en uitgegeven door de Nederlandse Munt in de jaren negentig.
De penningen hebben diverse denominaties, varierend van vijf euro tot 200 euro, maar hebben dus geen nominale waarde. De penningen van 5 en 10 euro zijn van onedel metaal. Die van 20 en 50 euro zijn respectievelijk van 80% en 92,5% zilver. De grote 200 euro penning bevat 5 ounce puur zilver en een inlay van 2 gram puur goud.

In o.a. Frankrijk zijn ook zilveren munten van 20 en 50 euro uitgegeven, gouden munten van 20, 50, 100 en 500 euro, maar ook zilveren en gouden munten van 1/4 euro, 1 1/2 euro, 5 euro en 10 euro.

[bronnen: Koninklijke Nederlandse Munt, herdenkingsmunt.nl, rijksoverheid.nl, GoudenTientje.info, Krause: Standard Catalog of World Coins]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Waarom van de gulden naar de euro?
De euro is ingevoerd om het geldverkeer binnen de Europese Unie te vereenvoudigen. Waar vroeger met minstens tien verschillende valutawaarden...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waar kan ik 10 euro munten wisselen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waar kan ik 10 euro munten wisselen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: 10 euro munt wisselen, euromunten wisselen, 5 euromunten wisselen, waar kan ik munten wisselen, kun je10 euro cent in wiselen voor tien euro.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-dec-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: