Vraagbaak: Waarom sparen in het buitenland?

In het verleden hebben veel Nederlanders hun spaargeld naar banken in het buitenland gebracht. Waarschijnlijk is dat voornamelijk gedaan om het vermogen buiten het oog van de fiscus te houden. In Nederland kende men vroeger de vermogensbelasting en sinds 2001 de vermogensrendementsheffing. In Europa waren veel landen met een streng bankgeheim (bijvoorbeeld Zwitserland, Luxemburg, België) waardoor men makkelijker het vermogen kon verzwijgen voor de belastingdienst. Ook werden veel transacties met contant geld afgehandeld waardoor er meer zwart geld in omloop was en dit geld gemakkelijker anoniem van eigenaar kon wisselen.

Tegenwoordig worden steeds meer transacties giraal afgehandeld en is het bankgeheim door Europese wetgeving en afzonderlijke verdragen minder van toepassing. In 2009 heeft de fiscus met veel landen buiten Europa nieuwe verdragen afgesloten waardoor het voor zwartspaarders steeds lastiger wordt om de belasting te ontduiken. Als er al anoniem kan worden gespaard, dan wordt door bronheffing de rente alsnog belast. De fiscus heeft middels een inkeerregeling met name in 2009 veel zwartspaarders bewogen hun vermogens alsnog op te geven. Vanaf 2010 is de inkeerregeling versoberd en is de boete voor zwart spaargeld verhoogd.

Sparen in het buitenland is door dit alles minder interessant geworden. Mogelijke redenen om nu nog in het buitenland te sparen zijn: betere voorwaarden (hogere rente, gratis bankpas), sparen in andere valuta, spreiding van het vermogen, handelen in het buitenland, etc.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Duizenden inkeerders geven ruim 2 miljard euro aan in 2009
In 2009 maakten 8293 zwartspaarders gebruik van de inkeerregeling voor zwartspaarders. Bij elkaar werd 2150 miljoen euro aan buitenlands vermogen alsnog opgegeven.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waarom sparen in het buitenland?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waarom sparen in het buitenland?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: sparen in het buitenland, sparen in het buitenland 2010, sparen buitenland, sparen in het buitenland 2013, sparen in buitenland.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 21-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: