Vraagbaak: Wat kost rood staan?

De rente die een bank rekent voor roodstand op de betaalrekening kan aanzienlijk zijn. Volgens recent onderzoek van Tros Radar is rood staan bij de bank schrikbarend duur. Het gevraagde tarief kan volgens het onderzoek oplopen tot maar liefst 20%. Banken verdienen ongeveer 1,1 miljard euro per jaar aan deze hoge tarieven. De banken zijn hier niet direct helder over. Vaak is de informatie lastig te vinden en diep in de website van de bank weggestopt.

In de uitzending van 17 januari 2011 wordt alles op een rijtje gezet. Rood staan bij ABN AMRO blijkt het duurste; bij ASN Bank het voordeligst. ASN biedt daarbij met de ASN Bankrekening als enige bank 1% creditrente aan klanten die positief staan op hun betaalrekening.

Tarieven
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de rentepercentages bij de belangrijkste banken in Nederland (peildatum 19-jul-2011):

ABN AMRO14,1% rente*
ASN10% rente* (verlaagd per 1 juli 2011, was voorheen 12%)
ING14,5% rente*
Friesland Bank11,0% rente*
Rabobank12,9% rente*
Regiobank15% rente*
SNS15% rente*
Triodos12% rente*

Bijkomende kosten
Helaas is in het onderzoek van Tros Radar bij het onderdeel kosten een fout gemaakt. Het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) is een veelgebruikte maat om de kosten van een krediet te vergelijken. Bij roodstand betreffen de bijkomende kosten de kosten van de betaalrekening waarop men roodstaat, gebaseerd op een gekozen limiet plus die van de betaalpas. In tegenstelling tot hetgeen in het onderzoek gemeld wordt, rekenen ook ASN en Triodos dergelijke kosten.

Deze kosten en het effectieve Jaarlijks Kosten Percentage zullen in de berekening lager uitkomen indien het bedrag dat men rood staat hoger is of de roodstand langer duurt. In het onderzoek wordt het JKP op basis van verschillende voorbeeldbedragen overgenomen van de websites van banken en komt deze nuance helaas niet goed naar voren. In het onderzoek komen de kosten bij ING bijvoorbeeld uit op 3,5% op jaarbasis, gebaseerd op een roodstand-krediet van € 500,- gedurende drie maanden bij € 3,75 per kwartaal aan kosten voor het betaalpakket.

Schrikbarend duur
Los daarvan heeft Tros Radar natuurlijk wel een punt. Rood staan bij de bank is schrikbarend duur. Een verstandige spaarder zal daarom zorgen dat er altijd genoeg geld op de betaalrekening staat. Precies genoeg, niet te veel, maar ook niet te weinig...


[bronnen: Tros Radar, websites banken]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Is roodstand ook schuld?
Bij de bepaling van uw vermogen in box 3 wordt van de bezittingen de schulden afgetrokken. Voor de bezittingen gaat...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat kost rood staan?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat kost rood staan?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: