Vraagbaak: Wat valt er in box 3?

Bij box 3 gaat het om bezittingen zoals beleggingen en spaartegoeden, maar ook om overige bezittingen als contant geld, een tweede huis of recreatiewoning, een garage die niet bij de woning hoort, ander onroerend goed, een schenking die u op papier hebt ontvangen, geld dat u hebt uitgeleend, fysiek goud of zilver zoals baartjes of beleggingsmunten en roerende zaken die u verhuurde of anderzins als belegging had.

Het maakt niet uit waar u uw geld heeft gestald. Ook spaartegoeden en beleggingen in het buitenland tellen mee. Nederland heeft met veel landen belastingverdragen afgesloten waardoor ook buitenlandse tegoeden waarschijnlijk vroeg of laat bij de fiscus bekend worden.

Uw vermogen is het verschil tussen uw bezittingen en uw schulden. Over het deel van uw vermogen in box 3 dat boven de heffingvrije voet valt betaalt u belasting. De belastingheffing is 30% van een fictief rendement van 4%, dus per saldo 1,2%.

Update: rond Prinsjesdag 2015 is bekend gemaakt dat de huidige heffing in box 3 wordt aangepast.

Maar let op: niet alle bezittingen worden meegeteld in box 3. Uw eigen woning valt bijvoorbeeld in box 1. Roerende zaken voor eigen gebruik of voor gebruik binnen het gezin of de inboedel van uw woning tellen ook niet mee. Een personenauto, caravan of een pleziervaartuig hoeft dus niet bij uw vermogen worden geteld, tenzij u deze verhuurt. Zie deze pagina van de Belastingdienst website voor meer voorbeelden.

De schuld van uw eigen woning valt niet in box 3, maar net als het bezit in box 1. Schulden zoals een lening, doorlopend krediet, uitstaande creditcard betaling, studieschuld, etc. vallen wel in box 3 en kunt u bij de bepaling van uw vermogen dus aftrekken van uw bezittingen.

Bezoek voor uitgebreide informatie over wat u wel en niet moet opgeven in box 3 deze pagina van de Belastingdienst website.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?
Uw vermogen wordt bepaald door van uw bezittingen (bv. spaar- en beleggingstegoeden) de schulden (bv. consumptieve leningen) af te trekken...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat valt er in box 3?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat valt er in box 3?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: wat valt er in box 3, valt een doorlopend krediet in box 3, wat hoort in box 2, wat moet er in box 3.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 15-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: