Vraagbaak: Wat zijn gouden tientjes waard?
Met "gouden tientje" wordt traditioneel het gouden muntstuk van 10 gulden bedoeld. Er zijn ook gouden munten van 10 euro maar die worden meestal geen "gouden tientje" genoemd. Op deze website vindt u uitgebreide informatie over de verschillende gouden tientjes.
Zeldzaam of toch niet?
De meeste tientjes zijn in een grote oplage geslagen. Deze zijn goed te verhandelen en hebben meestal een prijs die afgeleid is van de goudprijs. Voor schaarse tientjes is de prijs hoger, afhankelijk van de schaarste en de kwaliteit. Het gouden tientje is vanaf 1808 t/m 1933 geslagen. Van de tientjes van Wilhelmina (1892-1933) zijn er ruim 21 miljoen geslagen, waarbij het tientje van 1892 het zeldzaamst is. Van dit jaartal zijn slechts 61 tientjes geslagen. Van de gouden tientjes uit de tijd van Willem I en Willem III zijn ook miljoenen geslagen en varieert de schaarsheid per jaar van uitgifte. Lees verder »
Het gouden tientje heeft een nominale muntwaarde van 10 gulden, maar is door de waarde van het goud dat het bevat ondertussen al veel meer waard. Het goudgehalte is 900/1000 (21,6
karaat). De munt weegt 6,72 gram en bevat dus 6,05 gram fijngoud. De munt heeft een diameter van 22,5 mm.
Klik op de de afbeelding voor een grote weergave.
Om te bepalen of uw munt echt is kunt u deze opmeten met een schuifmaat en wegen met een precisie weegschaal. Komt het gewicht of de maat niet overeen, dan heeft u mogelijk te maken met een
naslag of valse munt van lager gehalte.
Gouden vijfje
Naast het gouden tientje bestaat ook het
"gouden vijfje". Dit is een muntstuk van 5 gulden met hetzelfde gehalte als het tientje, maar met het halve gewicht: 3,36 gram (3,02 gram fijngoud) en een iets kleiner formaat (diameter 18 mm).
Terwijl het tientje regelmatig geslagen werd, zijn de uitgaven van het vijfje minder frequent. In 1826 en 1827 zijn er zo'n 3 miljoen geslagen en in 1912 ongeveer 1 miljoen. Munten uit de uitgiftejaren 1843, 1848, 1850 en 1851 zijn schaars tot zeer schaars. Vijfjes van Wilhelmina zijn alleen in 1912 geslagen en zeker niet schaars. Alhoewel vijfjes van Willem I in grotere aantallen zijn geslagen, zijn ze toch schaarser en daardoor meer waard.
Waarde
Bij een goudprijs van 30 euro per gram is een niet-schaars gouden tientje ongeveer 180 euro waard en een vijfje ongeveer 90 euro, bij een goudprijs van 35 euro is dat ongeveer 210 en 105 euro. De grafiek hiernaast toont de actuele
marktprijs voor goud (in euro's per kilogram).
Ga naar
GoudenTientje.info om op basis van de huidige goudprijs en de schaarste de waarde van een specifiek tientje te bepalen.
De munten kunnen worden gekocht/verkocht van/aan muntverzamelaars en handelaars of via veilingen. Bij handelaars is de inkoopprijs meestal zo'n 5% lager dan de verkoopprijs. Bij veilingen kunnen de verkoopkosten oplopen tot meer dan 40%.
[bronnen:
GoudenTientje.info,
Wikipedia]
Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:
Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.
Vragen die lijken op "Wat zijn gouden tientjes waard?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat zijn gouden tientjes waard?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:
Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen.
Lees verder »
Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen.
Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.
Recent beantwoorde vragen
Meest populaire vragen
Alle vragen